College Prep en High Schools

Share

Darlington School studenten Darlington School Schilderlessen soccer-entry_1_1

Wat is een college prep school?

In Amerika zijn college prep scholen vaak particuliere middelbare scholen waar de nadruk ligt op een uitmuntend academisch programma en waar sport en andere buitenschoolse activiteiten actief worden gestimuleerd. High schools zijn openbare scholen die de laatste vier jaar van het officiële middelbare onderwijs aanbieden (grades 9-12, wat gelijk staat aan klas 3-6 in Nederland). Vaak bieden ook deze scholen hoge kwaliteit onderwijs en sportprogramma’s aan voor internationale studenten maar tegen veel lagere kosten dan particuliere college prep schools.

Kenmerken van een college prep school zijn:

  • hoge kwaliteit en kleine klassen (gemiddelde van 3 tot 10 leerlingen per vak)
  • veel verschillende vakken: niet alleen ‘standaard’ vakken, maar ook aanbod van creatieve en kunst vakken
  • een groot aanbod van vakken op college niveau, zoals Advanced Placement vakken of vakken binnen een Internationaal Baccalaureaat programma
  • geschikt voor leerlingen van alle niveaus of met speciale studie behoeften
  • een relatief groot aantal buitenlandse leerlingen en leerlingen uit alle Amerikaanse staten
  • uitgebreide sport faciliteiten op en in de buurt van de campus
  • georganiseerde sociale activiteiten en trips binnen de VS en in het buitenland
  • persoonlijke aandacht en begeleiding, inclusief oriëntatie en begeleiding voor vervolgonderwijs op een college of universiteit
  • SAT/ACT voorbereiding en hulp bij het selectie en aanmeldingsproces bij top colleges en universiteiten in de VS
  • Mogelijkheid voor gedeelde studenten accommodatie op de campus onder professioneel toezicht

Sporten na school is vaak verplicht, afhankelijk van het type school. Er worden ook veel sociale, culturele en academische activiteiten buiten schooltijd georganiseerd, waaronder trips voor leerlingen zowel binnen als buiten de VS. Sommige college prep schools bieden ook ‘boarding’ aan, wat betekent dat sommige leerlingen onder toezicht op de campus wonen. Over het algemeen woon je dan in een gedeelde studenten accommodatie (van je eigen geslacht) onder toezicht en wordt er gezamenlijk in een ‘cafetaria’ gegeten.

Voor internationale studenten die naar een high school gaan is het soms mogelijk om een plaatsing bij een host family te regelen. Dit wordt af en toe door de school zelf geregeld.

Er gaat veel aandacht uit naar ‘character building’, intellectuele en artistieke ontwikkeling en het samen werken of sporten. In de hogere klassen ligt de focus meer op het onderwijs en de carrière aspecten van de leerling. Kortgezegd bereid een college prep school haar leerlingen voor op een succesvol volwassen leven en toelating tot een top college of universiteit over de hele wereld.

Sommige scholen hebben een speciaal karakter, zij richten zich bijvoorbeeld voornamelijk op kunst (de zogenaamde pre-professional art schools) of op specifieke sporten (zoals American football, paardrijden, golf of wintersporten), terwijl andere juist een militair karakter hebben of alleen maar voor jongens of alleen voor meiden zijn. Daarbij worden er bij veel scholen speciale middelen ingezet om individuele aandacht en begeleiding te geven aan leerlingen die dit nodig hebben, zoals leerlingen met ADD, ADHD, dyslexie, angststoornissen of hoogbegaafdheid.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een Amerikaans high school International Baccaleureate diploma te behalen. Een IB-diploma geeft de student in principe de mogelijkheid om zich aan te melden bij elke universiteit in de wereld. Het niveau van een Amerikaans high school diploma is in Nederlandse termen vaak vergelijkbaar met een HAVO diploma. Onderwijs met een combinatie van hoog niveau, uitgebreide inhoud en goede resultaten kan in 5 tot 6 jaar tot een niveau vergelijkbaar met het Nederlandse VWO leiden. In het laatste geval heeft een Nederlandse student met een Amerikaans high school diploma niet alleen toegang tot het Amerikaanse hoger onderwijs maar ook tot alle Nederlandse HBO instellingen en universiteiten.

Leerlingen die in hun eigen land naar de middelbare school gaan hebben ook de mogelijkheid om voor een semester of een jaar naar een Amerikaanse college prep school of high school te gaan. Zij zullen meedoen met de laatste jaars studenten (ook wel seniors genoemd), maar zijn vrij om te kiezen uit alle beschikbare vakken die hun niveau matchen. Het is ook mogelijk om een extra ‘postgraduate’ of 13e jaar op een college prep of high school te doen (dus nadat je geslaagd bent in Nederland), wat veel studenten een grote toevoeging vinden. Het geeft ze een extra jaar om hun academische resultaten te versterken, zich verder te ontwikkelen in een sport en het bereid ze voor op college of de universiteit.

Voorbeeld scholen:

Cheshire Academy – Cheshire, Connecticut

George School – Newtown, Pennsylvania

Idyllwild Arts Academy – Idyllwild, California

Kent School – Kent, Connecticut

Lincoln Academy – Newcastle, Maine

Marianapolis Preparatory School – Thompson, Connecticut

Monteverde Academy – Montverde, Florida

Northwood School – Lake Placid, New York

Oak Hill Academy – Mouth of Wilson, Virginia

Oregon Episcopal School – Portland, Oregon

Orono High School – Orono, Maine

Spring Street International School – Friday Harbor, Washington

St. Johnsbury Academy – St. Johnsbury, Vermont

Stoneleigh-Burnham School – Greenfield, Massachusetts

Storm King School – Cornwall-on-Hudson, New York

The Winchendon School – Winchendon, Massachusetts

Wilbraham & Monson Academy – Wilbraham, Massachusetts